Desene Fractale (grafica)

Această prezentare necesită JavaScript.

„Fractalii sunt obiecte geometrice neuniforme, fragmentate, cu propietatea ca o parte din respectivul obiect se aseamana foarte mult cu obiectul mare (sau privit de la o scara mai mare)
    In 1975 Mandelbrot introduce numele de fractal. 

   In primul capitol din cartea „Les objects fractals” a lui Benoit Mandelbrot acesta explica etimologia cuvantului fractal. Acesta provine din latinescul fractus care inseamna neregulat sau intrerupt. 

   In antichitate filosofii si „matematicienii” vremii incercau sa abstractizeze natura, sa o „imblanzeasca” sa ii impuna anumite sabloane cu ajutorul carora sa o poata intelege, sa-i prezica evolutia si sa o struneasca in folosul lui. Din aceasta pornire au aparut geometria, fizica, algebra, astronomia si alte stiinte exacte. Acum, la scoala, la ora de geometrie invatam despre linie, cerc, punct, patrat, teoreme peste teoreme, demostratii abstracte. Dar toate acestea isi pierd complet semnificatia daca ne uitam pe geam si observam un copac
    Acesta nu abunda in linii drepte si unghiuri cu proportii bine definite.”


                           Fractalii ca o artă

        „Chiar înainte ca fractalii să fie larg acceptaţi ca matematică adevărată, imaginile pe care ei le produceau au devenit foarte populare. Matematicienii artişti, cum ar fi Richard Voss, Greg Turk şi Alan Norton au perfecţionat procedurile de bază ale lui Mandelbrot pentru a creea peisaje uimitoare, atât realiste cât şi abstracte. Brusca revenire a matematicii ca artă a fost mult întârziată. Ştiinţa şi matematicile secolelor al XIX-lea şi al XX-lea pierduseră legătura cu vizualul şi intuitivul. Teoriile moderne, ca relativitatea şi mecanica cuantică, sunt frumoase şi elegante dar trebuie să fii un Albert Einstein sau Erwin Schrodiger pentru a le aprecia frumuseţea. Pe de altă parte, atât nespecialiştii cât şi matematicienii pot aprecia chiar şi cea mai abstractă imagine fractală.”

Reclame

~ de NiMa pe 4 Februarie 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: